Boekhouden met een glimlach
13 januari 2021 

Boekhouden met een glimlach

Toen ik 10 jaar geleden als ondernemer begon had ik werkelijk geen idee van boekhouden. Ben sowieso geen rekenkundig wonder, dus had op school ook nooit bedrijfseconomie gevolgd. Interesseerde me helemaal niet. Maar ja, nu startte ik een onderneming en nu kwam ik er niet meer onderuit. Ik had een Excel gemaakt met 1 kolom uitgaven en een kolom voorbelasting en toen dacht ik dat ik er af. Ik had een afspraak gemaakt met de vriend (Carlo) van een vriendin van mijn werk om deze ‘boekhouding’ door te spreken. Hij is bedrijfskundige, dus voor hem gesneden koek. Het enige dat hij uitbracht toen hij het zag was ‘dat is iets te summier Petra’ en toen begon hij te lachen. Hij had thuis gezegd dat hij om een uur of 5 thuis zou zijn. Dat heeft hij niet gered, want hij heeft me die dag de hele basis van boekhouden bijgebracht. Wow, ik had echt geen idee ;-).

De eerste stappen in het échte boekhouden

Na deze kleine bijscholing ben ik overgestapt van mijn amateuristische Excel naar het programma Speedbalance. Dit werkte op zich prima alleen de jaarlijkse omzetbelasting was een ramp. De eerste keer dat ik dit moest gaan doen, moest ik eerst even bijgeschoold worden in de termen ‘Winst en Verlies rekening’ en ‘Vermogensopstelling’. Ik heb samen met Carlo letterlijk van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zitten ploeteren om deze cijfers uit Speedbalance te krijgen. En daarna was het nog ploeteren om het op de juiste manier bij de belastingdienst in te voeren. Het zweet breekt me nog uit als ik daar aan denk.

En toen kwam Jortt op mijn pad

Ik heb de boekhouding 5 jaar op deze manier gedaan en toen dacht ik: “Ik wil dit niet meer”. Op Facebook zat ik in een groep voor vrouwelijke ondernemers en daar zag ik post voorbij komen over online boekhouden. Boekhoudprogramma’s Jortt en Moneybird werd de hemel in geprezen. Het was begin januari en ik wilde nu overstappen, zodat ik het jaar ‘schoon’ met een nieuwe boekhouding kon beginnen. Ik ben met Jortt in zee gegaan en heb hier tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad. Hun slogan is ‘Boekhouden met een glimlach’ en ik kan met recht zeggen dat dit waar is. Waar ik voorheen urenlang aan de boekhouding zat, was ik nu in een kwartier klaar. In het begin had ik even moeite om de boel goed op te zetten, maar hier heeft Jortt me prima doorheen geleid. Toen het weer tijd was voor de jaarlijkse inkomstenbelasting kreeg ik wel weer even zweetplekken, maar dit was achteraf helemaal niet nodig. Met 1 druk op de knop worden alle rapporten die ik nodig heb aangemaakt. Je wil niet weten hoe blij ik was!

Inkomstenbelasting uitbesteed

Twee jaar geleden ben ik opnieuw in een nieuwe fase terecht gekomen wat betreft mijn boekhouding. Ik heb toen voor het eerst mijn inkomstenbelasting uitbesteed aan een boekhouder. Ik was flink gegroeid met mijn bedrijf en vond het tijd voor een cadeautje aan mezelf. De Btw-aangiften elk kwartaal zijn zo gepiept, maar de inkomstenbelasting is gewoon echt werk waar ik elk jaar tegenop zag. Ik had er zelf helemaal geen zin meer in. Dit is me zo goed bevallen dat ik dit nu elk jaar uitbesteed.

Ik heb altijd gezegd dat als mijn bedrijf goed draait, dat ik dan als eerste de boekhouding uitbesteed. Nu ik een boekhoudprogramma gevonden heb dat zo simpel werkt ben ik eigenlijk helemaal tevreden. Het gevoel van de boekhouding moet ‘eruit’ is helemaal weg.

Heb je nog problemen met een ingewikkelde boekhouding, dan zou ik zeker eens een kijkje nemen bij Jortt. Voor mij was het de beste stap die ik kon nemen!

 

About the author
Ik ben Petra en in het dagelijks leven ben ik, net als alle andere moeders, een heleboel dingen tegelijk. Bekeerde moslima, vrouw van een leuke man, moeder van 2 lieve kids, eigenaar van Nietmeerduimen.nl. Ik blog graag over de dingen in het leven die mij bezig houden, zoals mijn kids, mijn bedrijf, mijn koolhydraatarme/keto leefstijl, mijn reizen en mijn avontuur als ondernemer.
Place comment

arrow_drop_up arrow_drop_down